18.09.2009

Vincencijansko leto

Od 27. septembra 2009 do 27. septembra 2010

  Pismo generalnega superiorja

Molitev ob 350-letnici smrti ustanoviteljev

Sveta Ludovika Marijak

Sveti Vincencij Pavelski

Dobrodelna akcija vincencijanske družine

Navzočnost in poslanstvo v svetu

Vincencijev dan 2009

Vincencijanska družina

Vincencijanska srečanja v jubilejnem letu

Praznovanje svete Ludovike 15.marec 2010

>>>Vincencijanski simpozij<<<

Začetek vincencijanskega leta

27. septembra 2009 vstopamo v vincencijansko leto, ki bo trajalo do 27. septembra 2010. V tem letu se bomo spominjali 350-letnice smrti sv. Vincencija Pavelskega in sv. Ludovike Marijak, ki sta v 17. stol. v Franciji ustanovila Misijonsko družbo - lazariste in Hčere krščanske ljubezni – usmiljenke; vodila in usmerjala tudu številne laične skupine, ki so se posvečale skrbi za uboge.

Sv. Vincencija, ki je umrl 27. septembra 1660, je papež Leon XIII. imenoval za zaščitnika vseh krščanskih dobrodelnih ustanov, papež Janez XXIII. pa je sveto Ludoviko, ki je umrla 15. marca 1660, razglasil za nebeško zavetnico vseh, ki delajo v krščanskih socialnih ustanovah. V Sloveniji se ob vincencijanski karizmi navdihuje veliko ljudi, ki se povezujejo v različnih vejah velike vincecijanske družine: Misijonska družba – lazaristi, Hčere krščanske ljubezni – usmiljenke, Marijine sestre čudodelne svetinje, Vincencijeva zveza dobrote, Marijanska vincencijanska mladina, Otroci Brezmadežne in Vincencijeva družina.

V srcu vincencijanske karizme je služenje ubogim, zavrženim, tistim, katerih glas se ne sliši, in se tako ne morejo zavzeli sami zase. To služenje obsega tako telesno, kot duhovno pomoč. Ustanovitelja sta vedno poudarjala, da moramo iti preko videza in v trpečem človeku gledati Kristusa samega ter mu služiti. Tako naše služenje dobiva preroško razsežnost.

Geslo vincencijanskega leta se glasi: Ljubezen in poslanstvo. Mistika vincencijanske karizme je biti kontemplativec v akciji. Kontemplativec v dejanju preprosto živi svoje služenje, ker se jasno zaveda, da izpolnjuje Božjo voljo. V osebah katerim služi, zna videti Božji odsev, četudi njihovo zadržanje tega večkrat ne izraža. Ko se znajde v nepričakovanem položaju, se zna obrniti na Boga, da bi odkril, kaj pričakuje od njega. Bog vedno deluje kot odskočna deska: oseba, ki ga sreča, se čuti poklicana, da dela za njegovo kraljestvo.

V tem jubilejnem letu bomo govorili in poglobljeno premišljevali o poslanstvu v povezanosti z ljubeznijo, kakor sta jo razumela Vincencij in Ludovika. Osredotočili se bomo na sodelovanje med Vincencijem in Ludoviko ter drugimi, ki so se posvečali enakemu poslanstvu.

V Sloveniji načrtujemo, da bomo kot vincencijanska družina izpeljali konkreten projekt pomoči ubogim. Pripravili bomo razna študijska srečanja. Večje praznovanje bomo pripravili marca ob prazniku svete Ludovike in septembra ob prazniku svetega Vincencija. Mladi člani vincencijanske družine načrtujejo romanje po poteh ustanoviteljev. Potekal bo tudi simpozij o vincencijanski dejavnosti; le-ta bo mednarodno obarvan s sodelovanjem provinc Misijonske družbe, ki so bile nekdaj skupaj kot ena provinca (Avstrija, Madžarska, Slovaška, Slovenija).

Na mednarodni ravni je več komisij pripravilo dejavnosti, ki nam bodo pomagale bolje obhajati jubilejno leto. Komisija za dediščino bo vsak mesec razposlala vincencijanski družini po svetu temo za razmišljanje, ki nam bo pomagalo poglobiti našo duhovnost. Komisija za načrtovanje je pripravila projekt za pomoč Haitiju, najbolj revni deželi na zahodni polobli. V okviru skupnih praznovanj bo potekala slovesnost 14. marca 2010 v Parizu, dan pred praznikom svete Ludovike, zaključna slovesnost pa v Rimu, 25. septembra 2010, pred praznikom svetega Vincencija.

Vse nas bo povezovala posebna molitev, ki je pripravljena za ta jubilej.

 

Vincencijanska dediščina
Meditacije

Uvodna konferenca

Oktober 2009
Spominjamo se Vincencija in Ludovike

November 2009
Vincencijanska duhovnost: srečanje Kristusa v ubogih

December 2009
Duh sv. Vincencija Pavelskega

Januar 2010
Duh sv. Ludovike de Marillac

Februar 2010
Kdo je bil Jezus za sv. Vincencija?

Marec 2010
Kdo je Jezus za Ludoviko de Marillac?

April 2010
Bratovščine krščanske ljubezni: Temeljna intuicija

Maj 2010
Evangelizacija ubogih

Junij 2010
Revščina v svetu

Julij 2010
Praznujmo sv. Vincencija in sv. Ludoviko skupaj z ubogimi

Avgust 2010
Kako živeti karizmo sv. Vincencija in sv. Ludovike v različnih vejah vincencijanske družine

September 2010
Pri sv. Vincenciju in sv. Ludoviki

s. Metka Tušar